Leerlingen De Krullevaar zamelen elektronica in

De E-Waste Race komt naar Nieuwegein en groep 6 van OBS De Krullevaar doet mee! De komende weken gaan de leerlingen van groep 6 zoveel mogelijk elektronische apparaten inzamelen die gerecycled kunnen worden. Dat is goed voor het milieu (slechts iets meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval wordt gerecycled), goed voor de bewustwording van de kinderen en hun omgeving, en misschien wel goed voor een extra schoolreisje. Want als groep 6 met het promoten van de actie en het ophalen van de apparaten de meeste punten verdient van de deelnemende scholen in de regio, dan winnen ze een bezoek aan wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam.

De E-Waste Race werd donderdag 16 september afgetrapt met een toespraakje van milieuwethouder Marieke Schouten en een gastles van de organisatie van de E-Waste Race. De leerlingen van De Krullevaar vielen van de ene verbazing in de andere, bijvoorbeeld toen ze hoorden hoeveel goud er in een telefoon zit en dat de meester pas op zijn 15e zijn eerste mobieltje had. Tijdens de E-Waste Race ligt de focus op ‘verminderen’, ‘hergebruiken’ en ‘recyclen’. Aan de hand van deze drie punten in deze volgorde leren de kinderen over het belang van minder spullen kopen, de spullen die je hebt repareren of als je iets nieuws wil eerst kijken of het tweedehands beschikbaar is en als dat allemaal niet meer gaat kan het gerecycled worden.

De komende tijd gaan de leerlingen hard aan de slag met het inzamelen van de elektronica. Ze bedenken plannen om hun inzameling zoveel mogelijk bekendheid te geven en voeren die uit. Daarmee kunnen ze dan ook nog weer extra punten verdienen voor de race. Inwoners van Nieuwegein die apparaten willen inleveren, kunnen deze aanmelden op de website van de E-Waste Race. De leerlingen komen ze dan op een afgesproken moment ophalen.