Voelen, ruiken, plukken en proeven op Toonladder Galecop

Als je als school zo mooi in een groene omgeving staat, is het logisch dat je de natuur bij je lessen betrekt. Dat doet Toonladder Galecop al jaren en sinds afgelopen woensdag is dit in een intentieverklaring officieel vastgelegd als vast onderdeel van het onderwijs.

De leerlingen van Toonladder Galecop verheugen zich er al op als ze naar groep 5 gaan, want dat is het jaar waarin zij in de moestuin gaan werken en leren, een heel seizoen lang. Ze zaaien, onderhouden, zien de groenten groeien en oogsten alle groenten die ze gekweekt hebben. Zelfs als het even duurt en ze al in groep 6 zitten als de oogst kan plaatsvinden. Zo maken ze alle stadia van de planten mee en leren ze bovendien nieuwe groenten kennen en soms ook eten. Want dat hoort er ook bij. De oogst wordt dan in de klas klaargemaakt en met zijn allen opgegeten.

Inmiddels ligt er een mooie jaarplanning. Drie vaste vrijwilligers van de moestuincommissie werken in overleg met de leerkrachten de planning uit, geven de lessen en gaan met de leerlingen aan de slag in de moestuin en in de klas. Door het tekenen van een intentieverklaring hebben de gemeente Nieuwegein en de school nu vastgelegd dat ‘Lessen voor de moestuin’, en de ondersteuning daarvan door de gemeente en Groen Doet Goed, een vast onderdeel is van de lessen op de Toonladder.